Galéria Ernesta Zmetáka – Projekt PERTU

Galéria Ernesta Zmetáka – Projekt PERTU

16. novembra 2023 Off Od ME

Projekt PERTU patrí medzi dôležité podujatia, ktoré sa venujú umeniu a kultúre na Slovensku a v Maďarsku. V pätnástom ročníku projektu sa zdá, že ťažisko programu spočíva v hľadaní analógií medzi slovenským a maďarským výtvarným umením s dôrazom na súčasnosť.

Bohdan Hostiňák a László Szotyory sú dvoma významnými umelcami, ktorých tvorba je zameraná na rôzne témy, no zdá sa, že majú spoločné korene v spoločenských a historických skúsenostiach a vášni pre maliarstvo.

Je zaujímavé, že tieto dve osobnosti sa nikdy nestretli, ale napriek tomu ich diela majú mnoho spoločných rysov. Projekt PERTU tak prispieva k prelínanie kultúr a umenia medzi Slovenskom a Maďarskom a ponúka verejnosti príležitosť preskúmať tieto zaujímavé paralely vo výtvarnom umení.

Ernest Zmeták Galéria – A PERTU projekt

A PERTU projekt a szlovákiai és magyarországi művészet és kultúra fontos eseményeinek számít. A projekt tizenötödik évadjában úgy tűnik, hogy a fő hangsúly a szlovák és a magyar képzőművészet közötti analógiák felkutatására fektetődik, a jelenkorra összpontosítva.

Bohdan Hostiňák és László Szotyory két kiemelkedő művész, akiknek az alkotásai különböző témákat ldolgoznak fel, azonban úgy tűnik, hogy közös gyökerekre épülnek társadalmi és történelmi tapasztalataikban, valamint a festés iránti szenvedélyükben.

Érdekes, hogy ez a két személy soha nem találkozott, de munkáikban számos közös vonás található meg. A PERTU projekt hozzájárul a szlovákiai és magyarországi kultúra és művészet egymásba fonódásához, és lehetőséget kínál a közönség számára, hogy felfedezze ezeket az érdekes analógiákat a képzőművészet területén.